If you need a more accessible version of this website, click this button on the right. Switch to Accessible Site

WARNING

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

Close [x]

moderne media

Heupproblemen.

Ik denk dat heel veel eigenaren wel eens van HD gehoord hebben. Zeker als u een labrador of Duitse Herder heeft. Toch leg ik het graag voor u uit.

Een hond met HD krijgt al op jonge leeftijd moeite met lopen. Met name op de leeftijd van 8 a 9 maanden loopt de hond achter af en toe mank of sommige jonge honden lopen met een wiebelkont. Maar vaak verdwijnen die klachten weer. En de meeste honden met HD hebben tussen de leeftijd van 1 tot 5 a 6 jaar helemaal geen last van deze heupen. Maar, helaas, op gevorderde leeftijd krijgen ze dan toch weer te maken met pijn. Dit uit zich door moeilijk lopen of moeilijk opstaan.

Ik heb cliënten gehad die alleen maar dachten dat zij een hele lieve, volgzame pup hadden omdat ie altijd direct ging zitten als zij tijdens de wandeling even aan het kletsen waren. Maar later bleek dat de hond nauwelijks heupen had en dus ging zitten vanwege de pijn.

Als u zoiets merkt aan uw pup kom dan langs en laat röntgenfoto’s maken van de heupen van uw hond. Als we er vroegtijdig bij zijn (het eerste levensjaar) is er vaak met een operatie veel pijn te voorkomen. 

Als u een hond heeft van een HD gevoelig ras dan kunt u, op onze praktijk, tegen een gereduceerde prijs, tijdens de sterilisatie of castratie van uw hond, een röntgenfoto van de heupen laten maken. Zodoende weten we hoe de heupen van uw hond er voor staan. 

In de groei gaat het soms mis met het heupgewricht. Het heupgewricht is een kommetje waarin het perfecte bolletje past van het bovenbeen. Hierdoor is het mogelijk dat we onze heupen naar voren, naar achteren maar ook naar buiten en naar binnen kunnen draaien. 

Het bolletje wordt in het kommetje gehouden door een stukje bindweefsel. En men vermoed dat daar hier nou net de clou zit. 

Als het stukje bindweefsel te lang is, dan valt het bolletje heel makkelijk uit het kommetje. En dat zorgt er voor dat tijdens de groei het kommetje en het bolletje niet mooi samen rond groeien. Het bolletje wordt vaak vierkanter, en het kommetje wordt soms zelfs een schotel. 

Toch zijn de spieren vanaf de leeftijd van 1 jaar vaak sterk genoeg om dit te lange bandje op te vangen. Bij een normale wandeling zal er dus niets gebeuren. Maar als u extra veel met uw hond gaat doen, naar het strand of het bos wat de hond niet gewend is, komen de spieren te kort en zal het te lange bandje toch problemen geven. Het bolletje valt uit het kommetje en dit geeft schade. Schade aan het kraakbeen en schade aan de gewrichtsranden. 

Vaak blijkt op de leeftijd van 5 tot 6 jaar het kraakbeen volledig verdwenen te zijn, weg geschuurd zeg maar. En aan de gewrichtsranden ontstaan botnieuwvorming: artrose.  

Klachten zoals moeilijk opstaan, af en toe een beetje mank lopen, minder willen spelen, minder enthousiast zijn op of voor de wandeling, en pijn. De ene hond is harder voor zichzelf dan de andere hond, maar allemaal krijgen ze vroeg of laat te maken met de pijn die dit verlies aan kraakbeen en de artrose met zich meebrengt. 

U kunt dit verlies aan kraakbeen zo goed mogelijk proberen te voorkomen door kraakbeen-voeding te geven aan uw hond. 

Let wel op, er is heel veel op de markt te vinden waarvan wordt beweerd dat het werkt, maar maar een klein aantal producten blijkt na onderzoek een echte werking te hebben. Helaas kunt u niet vertrouwen op de claims van 90% van dit soort producten op internet. 

Maar enkele product heeft een (onomstotelijk wetenschappelijk erkend) effect. Dit weten we van een product als J/D voeding van Hill’s. Hierin zitten vele ingrediënten die alle bij (kunnen) dragen aan het erkende succes van J/D.  

Ook denkt men dat het uitmaakt op welke manier het juiste ingrediënt in het middel gebonden zit. Dus zelfs een product met een vergelijkbare samenstelling kan dus helemaal niet werken terwijl het andere product met dezelfde samenstelling prima werkt. 

Wij raden onze heuppatienten dan ook alleen maar J/D van Hill’s aan of cosequin. Van deze middelen is wetenschappelijk aangetoond dat ze werken en daardoor de pijn verminderen.

Wilt u meer weten hierover of wilt u weten of uw hond last heeft van heupproblemen neemt met een van onze vestigingen contact op. Spijkenisse 0181 690055 of Hoogvliet 010 2950530 

Jonge honden, jonger dan een jaar waarvan we weten dat die HD hebben kunnen we helpen een betere werking van hun foute heup te hebben door een bekken kanteling. De heupkom wordt dan zo gedraaid dat hij veel beter het bolletje bedekt. De zwaartekracht werkt dan mee om het heupkop beter in de heupkom te laten vallen. Het is mogelijk om deze operatie op onze praktijk in Hoogvliet uit te laten voeren.

Bij oudere honden komt het meer aan op een goede begeleiding van het probleem met een goede voeding en medicatie. 

Wij kunnen u hierbij helpen. Heeft u vragen of verdenkingen neem dan contact met ons op op 0181 690055 of 010 2950530