If you need a more accessible version of this website, click this button on the right. Switch to Accessible Site

WARNING

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

Close [x]

moderne media

kapotte kruisband

De kruisbanden zijn erg belangrijk voor de knie. Zij zorgen er voor dat het dijbeen netjes bovenop het scheenbeen blijft staan. 

Omdat de knie van de hond in rust altijd al wat gebogen staat, staat er eigenlijk altijd spanning op deze banden. Wij mensen staan met rechte knieën en daardoor hebben onze kruisbanden het niet zo zwaar als bij de hond. Maar bij honden is dit een uiterst belangrijk onderdeel van de knie.

Niet alleen staat de knie van een hond in rust al in een hoek maar ook blijkt dat bij bepaalde honden het gewrichtvlak van het scheenbeen, ook nog eens scheef op dit bot staat. Hierdoor heeft het dijbeen alleen maar meer de neiging van van het scheenbeen af te glijden.

Door overbelasting kan zomaar bij een verkeerde beweging de kruisband scheuren. 

Zo gauw de kruisband kapot is, glijdt het dijbeen telkens van het scheenbeen af. Honden met een kapotte kruisband  gaan daarom als ze stilstaan liever niet met hun gewicht op die kapotte poot staan en nemen een stand aan dat het lijkt alsof ze met hun tenen net de grond aanraken. 

Tijdens het lopen kunnen ze hun poot helaas niet ontzien. Als ze hinkelen worden de kuitspieren aanspannen wat er helaas voor zorgt dat het dijbeen juist extra van het scheenbeen wordt afgetrokken. Dus proberen ze tijdens het lopen het gewricht zo stabiel mogelijk te houden. Dit lukt niet altijd en dat geeft pijn.

Het is helaas niet mogelijk om een nieuwe kruisband te plaatsen op de plek van de oude kruisband. Dit lukt gewoonweg niet. Dus hebben we allerlei operatietechnieken geprobeerd om de functie van de kruisband op te vangen. 

Bij de mens is de tight rope erg populair. Bij de hond zijn daar toch meer problemen mee. Bij de hond wordt nu vaker een TPLO of een TTA operatie uitgevoerd. Oude dierenartsen, of dierenartsen die nog met verouderde methodes werken leggen nog wel eens een sling of bandje van flo aan (hoewel hiervoor ook allerlei andere namen voor worden gebruikt). De TTA is niet bij elke hond en elke knieafwijking aan te leggen bovendien geeft de TTA na de operatie 3 keer meer kans op meniscus problemen. Daarom dat wij in onze kliniek werken met de TPLO of de tight rope werken. 

De TPLO is duurder dan de tight rope maar geeft mooiere resultaten en belangrijker: minder complicaties.

De TPLO is een techniek waarbij je er voor zorgt dat het schuine vlak van het scheenbeen recht wordt gezet. Hiervoor wordt het scheenbeen doorgezaagd, iets gedraaid zodat het schuine vlak nu wel recht staat en daarna weer met een plaat en schroeven aan elkaar gezet.

TPLO

Lees meer TPLO

De TPLO wordt al een aantal jaren met succes door orthopedische specialisten toegepast. De resultaten zijn uiterst goed. Doordat deze techniek al meerdere jaren wordt toegepast zijn de complicaties ook precies bekend en de kans op zo’n complicaties zijn erg klein geworden door verbeterde technieken. In onze praktijk voeren wij de TPLO ook uit en met zeer veel succes.

De theorie achter de TPLO is wat lastig. Maar zoals beschreven staat de hond normaal met een schuine gehoekte knie. Wij mensen staan met een rechte knie. Deze schuine hoek bij de hond wordt bij sommige honden nog eens extra versterkt doordat het gewrichtsvlak veel te schuin op het scheenbeen staat. Hierdoor heeft het bovenbeen steeds de neiging om van het gewricht af te vallen. De kruisband zou dit moeten opvangen. Maar juist bij dit veel te schuine gewrichtsvlak gaat dit een keer mis en dan breekt de gewrichtsband. 

Door het scheenbeen door te zagen met een cirkelvormige zaag kan je het bovenste deel van het scheenbeen iets draaien ten opzichte van de onderkant, waardoor het gewrichtsvlak bijna helemaal recht komt te staan. 5º blijkt de ideale hoek te zijn. Via een tabel is precies uit te rekenen hoeveel je het bovenste stuk ten opzichte van het onderste stuk moet draaien. Daarna wordt met een plaat en schroeven de bot stukken weer aan elkaar gezet. Waarna de wond kan helen.

De dag na de operatie kan de hond weer direct op de poot staan. En al binnen een 6 weken loopt de hond weer bijna normaal. (hoewel het bot pas na 3 maanden echt volledig is genezen.)

Het blijkt dat van alle technieken die er zijn om de kruisband te vervangen deze techniek het snelst de hond weer bijna normaal laat lopen en de poot weer laat belasten.

Er komen niet veel complicaties bij deze techniek voor. In zo’n 2 % van de honden kan er een ontsteking plaats vinden. Maar als dit pas na 3 maanden gebeurt kan de plaat er gewoon uitgehaald worden en is dit probleem direct verholpen. Gebeurt het voor die 3 maanden dan is tijdelijk een antibioticum kuur nodig tot dat die 3 maanden voorbij zijn en de plaat kan worden verwijderd.

In beide gevallen zal de operatie na het verwijderen van de plaat nog steeds succesvol zijn geweest. Immers het gewrichtsvlak staat nu veel rechter en daardoor zijn de krachten die de kruisband moest opvangen bijna helemaal teniet gedaan.

(Bij de TTA wordt ook het scheenbeen bot doorgezaagd maar op een andere plek, hierdoor wordt de plek waar de grote dijbeenspier aanhecht verder naar voren geplaatst, dit heft de kracht op die het dijbeen bot aan de achterzijde van het scheenbeen bot wil afglijden. Maar de TTA geeft 3 keer meer kans op meniscus problemen.) 

Tight Rope

Bij de tight rope plaats je op bepaalde specifieke punten in het scheenbeen en het dijbeen een stevig draad welke de werking van de kruisband imiteert. 

De tight rope is de techniek die tegenwoordig in opmars is bij mensen. Echter de kniestand van mensen en het gedrag van volwassen mensen is essentieel anders dan van honden.

De tight rope is gebaseerd op het feit dat de kruisband van achter naar voren loopt door het gewricht heen. Wij kunnen geen band in die stand aanleggen op deze plek in het gewricht. maar wel aan de buitenzijde van het gewricht. Als je een band plaatst precies via bepaalde punten aan de buitenkant van het dijbeen en het scheenbeen dan benader je het meest de natuurlijke plaatsing. 

Echter er blijken essentiële verschillen te bestaan tussen de kruisband aan de binnenkant en zo’n band aan de buitenkant. De kruisband beweegt namelijk via een draaiing, die, nu dat er een band aan de buitenkant zit, nooit meer op dezelfde manier kan plaatsvinden.

Langzaam aan worden er steeds meer tight rope bij honden gedaan en langzaam worden de verschillen met de andere kruisband operatie mogelijkheden zichtbaar. De genezing verloopt iets langzamer dan bij een TPLO, maar dit is niet het grootste probleem. 

Het grootste probleem blijkt te zijn dat de band makkelijk kan gaan ontsteking. Zelfs jaren na het plaatsen van deze band. 

Helaas hebben wij dit ook in onze praktijk gezien. Navraag bij de promotors van de tight rope hebben dit ook bevestigd. Ik vermoed dat hierbij meespeelt dat de hond veel met zijn volledige been op de (koude) grond ligt en/of dat honden nog steeds leven met een open riool. Zij steken hun neus overal in. En hebben dus misschien veel vaker als mensen een bacterie door de bloedbaan gaan die zich dan op het band vastzet.

Wat ook de reden mag zijn. Onze voorkeur in onze praktijk gaat uit naar de TPLO. Hoewel voor mensen met een iets smallere beurs de tight rope een goed alternatief is.

Als je het zo leest lijkt de onderste het minste problemen te geven, je hoeft immers geen bot door te zagen maar toch is het herstel net iets langzamer dan bij de twee eerder genoemde technieken. En ook is de kans op infecties aanmerkelijk groter. Dit heeft er toe geleid dat mijn voorkeur gaat naar het uitvoeren van de TPLO operatie. 

Als we een reconstructie van de knie ivm een kapotte kruisband uitvoeren kijken we ook altijd in de knie. Heel vaak heeft de knie enorm te lijden gehad onder het feit dat de kruisband kapot is gegaan. 

De kapotte stukjes kruisband zitten nog in de knie en zorgen voor een continue ontsteking in de knie. Dit betekent continue pijn. Dus deze restjes worden netjes verwijderd.

Vaak hebben de meniscussen veel te lijden gehad onder het continue ontwrichten van de dijbeen naar achteren. Daar kunnen ze helemaal niet tegen. En elke week langer dat een hond met een kapotte kruisband loopt is de kans groter dat de meniscus ook kapot is. Het kapotte deel (van de binnenste meniscus) geeft pijnsignalen af. Dus ook die kapotte delen worden tijdens de operatie verwijderd.

Nadat we de kapotte delen van het kniegewricht hebben verwijderd en de knie hebben gesloten heeft de hond direct bij wakker worden minder pijn. 

Maar het is ook belangrijk dat de functie van de kruisband door of de TPLO of de tight rope wordt overgenomen, dus aansluitend gaan we over tot een van deze twee operatie technieken.

Alle operaties die op een knie worden uitgevoerd kunnen complicaties geven. Maar onze successen met de TPLO zijn erg goed. 

Welke operatie je ook hebt uitgevoerd er is altijd een herstelperiode. Er is veel onderzoek gedaan naar welke methode het vlotste weer een goed lopende hond geeft. Na 6 maanden lopen alle honden exact even goed, maar met een TPLO is het herstel de eerste paar weken het snelst.

Daarom dat wij de TPLO aanraden voor het herstellen van de kapotte kruisband. Wilt u hierover meer weten, of wilt u een afspraak maken neem dan contact op met onze vestiging in Hoogvliet 010 2950530.