If you need a more accessible version of this website, click this button on the right. Switch to Accessible Site

WARNING

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

Close [x]

moderne media

Knieproblemen.

De knie is een vrij ingewikkeld gewricht. En dit heeft grote consequenties. Als een hond of kat last heeft van zijn/haar knie geeft dit vaak bijzonder veel pijn. Deze dieren lopen vaak bijzonder mank.

De knie is een bijzonder gewricht. In de knie zit bijvoorbeeld een kraakbeenstructuur, de meniscussen, die we in geen enkel ander gewricht tegen komen. Deze meniscussen moeten de enorme grote schokken tussen de boven- en onderpoot opvangen. Als er iets mis is met de meniscus geeft dit pijn.

De knie bestaat verder uit het grote bovenbeenbot (dijbeen), en 2 onderbeenbotten. Bij de hond is een van de onderbeenbotten heel dik (scheenbeen) en de andere bijzonder dun (kuitbeen). 

Daarnaast hebben we een knieschijf. De knieschijf een groot uitgevallen stuk los bot welke voorop de knie zit. De knieschijf heeft als functie dat de grote dijbeenspier, die je heup met je scheenbeen verbind, netjes aan de voorkant over je knie heen lopen. (we hebben dit soort losse stukjes bot met deze functie ook in allerlei andere gewrichten, maar dan zijn ze vaak maar een paar millimeter groot en geven bijna nooit problemen.) 

Om het dijbeen netjes recht bovenop het scheenbeen te houden, ook in een gebogen knie, hebben we binnenin de knie twee bandjes, die kruislings lopen, eentje van voor naar achter, de ander van achter naar voor. De zogenaamde kruisbanden. 

Verder is er een gewrichtskapsel om het hele gewricht heen. 

Omdat de knie enorm veel bijdraagt aan het afzetten bij een sprong of bij hard rennen zijn de krachten op de knie vrij groot. En dat maakt dat alle structuren goed moeten functioneren om geen pijn te hebben bij het lopen. We denken nu zelfs dat als een hond zowel een slechte heup heeft als een slechte knie de knie waarschijnlijk het meest bijdraagt aan het pijnlijk en mank lopen.

Helaas gaat er nog al eens wat mis met een van de structuren in de knie.

Hoewel er natuurlijk meer knie problemen zijn vertel ik graag iets over de drie meest voorkomende problemen. Vaak hebben deze drie ook nog met elkaar te maken, want de ene kan de andere veroorzaken en andersom.