If you need a more accessible version of this website, click this button on the right. Switch to Accessible Site

WARNING

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

Close [x]

moderne media

Meniscusproblemen.

In de knie liggen tussen het bovenbeen en het onderbeen twee half ronde kraakbeen ringen, de meniscussen. Bij het springen van de hond vangen deze kraakbeen ringen de klappen op en verdelen de druk. Ze zijn erg belangrijk om het bot en het kraakbeen van de knie te beschermen. Een niet goed werkende meniscus zorgt altijd voor gewrichtsslijtage.

Toch breekt er wel een een stukje los van zo’n half rondje. Op sommige plekken zit er een bloedvoorziening om evt reparatie mogelijk te maken, maar dat geldt eigenlijk alleen maar voor de buitenrand, het midden en de binnenrand kan, als het eenmaal kapot is niet meer herstellen. 

Zo’n kapot stukje geeft echter wel pijnklachten. Zeker als het de meniscus is die aan de binnenzijde van het been zit. Deze zit namelijk vast aan de gewrichtsband en geeft daardoor zijn pijn duidelijker door aan het lichaam.

Als een knie om welke reden dan ook verkeerd bewogen wordt kan zo’n meniscus scheur ontstaan. 

Als uw hond een kapotte kruisband heeft of een verschuiving van de knieschijf (patella luxatie) is de kans dat de meniscussen beschadigd raken zeer groot. Omdat dan het dijbeen en de scheenbeen afwijkend bewegen wordt er te hard, ruw en onnatuurlijk aan de meniscussen getrokken waardoor deze makkelijk scheuren.

Wat u als eigenaar opvalt is dat de hond last heeft van zijn knie, pijnlijk is en/of mank loopt.

Als de hond last heeft van zijn meniscus moet de knie altijd operatief gecontroleerd worden en moet dit kapotte deel verwijderd worden. Pas daarna wordt de pijn minder en zal gewrichtsslijtage minder snel ontstaan

Als een hond een kapotte kruisband of een verschuiving van de knieschijf moet ook altijd de meniscussen gecontroleerd worden.

Mocht u hond last hebben van knieproblemen, kom dan langs op onze vestiging in Hoogvliet, 010 2950530.