If you need a more accessible version of this website, click this button on the right. Switch to Accessible Site

WARNING

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

Close [x]

moderne media

Patella Luxatie of Losse knieschijf

Bij vooral kleine honden (maar tegenwoordig ook net zo goed bij bepaalde lijnen van de grote honden rassen) komt een probleem voor van de knieschijf. 

Het valt op dat de hond tijdens het wandelen zomaar een van de achterpoten een tijdje omhoog houdt. Meestal wordt ie dan na enige stappen weer aan de grond gezet en loopt de hond gewoon weer verder. Maar bij andere honden kan het pootje een halve wandeling omhoog gehouden worden tijdens het lopen. 

De meeste honden kijken hierbij niet naar die poot en lijken er geen last van te hebben. Maar andere honden geven toch aan dat ze pijn lijken te hebben, of geven zelfs een gilletje. 

Meestal zijn de honden al een paar jaar oud als dit gebeurt. En vaak wordt in de loop der tijd de poot steeds poot vaker of langer opgetild.

Bij deze honden is de knieschijf van de bewuste poot geluxeerd, naar de zijkant verschoven.

Honden die last hebben van deze aandoening kunnen vaak ook niet meer zo goed springen. Toen de knieschijf nog op de goede plek zat zorgde dit er voor dat de grote dijbeenspier een enorme kracht kan generen, waardoor de hond goed kan springen. Maar op het moment dat de knieschijf er naast ligt  kan de dijbeenspier wel hetzelfde doen, alleen het effect is veel minder groot. De hond kan dan niet meer zo hoog springen

Er zijn verschillende oorzaken hiervoor. 

Normaal ligt de knieschijf (die los van het dijbeen ligt) netjes in een groeve aan het einde van het dijbeen en wordt daar door bandjes op zijn plaats gehouden. 

Maar bij kleine hondjes zijn de achterpoten net niet helemaal kaarsrecht en zijn ze meestal licht krom. Hierdoor wil de knieschijf liever niet in de groeve blijven liggen en trekt de dikke spier waarin de knieschijf ligt de knieschijf naar een andere plek. 

Als dan de groeve waarin de knieschijf moet liggen ook nog vrij ondiep was, zal een van de kanten van de groeve in de loop der jaren afslijten, waardoor de knieschijf op die andere plek kan schieten. 

Soms is de groeve altijd al te ondiep geweest of lag de knieschijf altijd al wat boven de groeve. Maar vaker is het dat door jarenlang getrek aan de knieschijf door de hele sterke dijbeenspier de knieschijf uit lood wordt getrokken en het bot van de groeve afslijt.

In de loop van een aantal levensjaren gaat de knieschijf van deze honden steeds losser zitten en kan die van de voorkant van de knie afglijden (meestal) naar de binnenzijde van de knie. Omdat de hond dan zijn poot niet meer kan strekken, loopt de hond dan tijdelijk met dat ene pootje omhoog. Tot de knieschijf weer terug springt.

Bij een bepaalde groep honden springt de knieschijf niet meer vanzelf na enige tijd terug en moet de eigenaar met een bepaalde handeling de knieschijf weer op zijn plaats zetten, zodat de hond weer normaal kan lopen. 

Bij een andere groep is de groeve helemaal verdwenen en ligt de knieschijf permanent naast de knie. Deze laatste groep van patiënten loopt bijna altijd weer op 4 poten, maar de poten hebben een enorme 0-been-stand gekregen.

Behandeling

Omdat vele patiëntjes met deze aandoening last hebben of krijgen van deze aandoening is het beter een hond met een verschuivende knieschijf (patella luxatie) te opereren.

Middels een operatie wordt een verschoven knieschijf weer op zijn plaats gezet en proberen we te voorkomen dat ie weer snel terug kan schieten naar de verkeerde plaats.

Tijdens de operatie worden meerdere dingen tegelijkertijd gecorrigeerd. 

Er zijn 3 operatie technieken. Allemaal met een ander basisidee en allemaal met hun eigen prijs en prognoses. Onze voorkeur gaat uit naar operatie techniek 3. Dit vanwege het snelle herstel en het permanentere effect.

1) De meest toegepaste (en misschien verouderde) techniek bestaat uit het uitvoeren van meerdere technieken in 1 operatie. 

Door al deze maatregelen ligt de knieschijf weer (tijdelijk) in de groeve. Maar als de poot krom blijft, zal in de loop der maanden of jaren de nieuwe verdiepte groeve weer gewoon afslijten en zal de knieschijf weer luxeren. Omdat er veel dingen tegelijkertijd zijn geopereerd, moet je met deze operatie 6 weken rustig aan doen. Dit is best lang.

Bovendien blijkt dat 17% van de hondjes (waarbij door specialisten deze operatie is uitgevoerd) weer terug moest komen voor een herstel operatie. Mogelijk ligt dit getal hoger want niet iedere eigenaar, waarbij de hond weer mank gaat lopen vanwege dit probleem, laat de hond opnieuw opereren.

2) Een tweede operatie techniek is een hele zware techniek. Men zaagt het dijbeen en scheenbeen bot op de plek waar het enigszins krom is door en zet het weer recht aan elkaar. Hierdoor is blijvend de groeve wel in staat de knieschijf op zijn plaats te houden.

Dit is wel een bijzonder zware operatie van 4000 a 5000 euro per knie. Maar wordt bij de grote rassen met zeer veel succes toegepast.

3) Goedkoper dan optie 2 is het om de nieuwste operatietechniek toe te passen. (ridgestop techniek)

In de plaats van een groeve uit te diepen en de randen van eigen botmateriaal te laten bestaan, wat immers na een bepaalde tijd weer is afgesleten, kan men ook een implantaat plaatsen. Dit implantaat wordt zeg maar de rand van de groeve. Dit implantaat is gemaakt van het zelfde materiaal waarvan al jaren met veel succes heupimplantaten worden gemaakt. Het materiaal slijt dus niet en geeft geen irritaties.

Het voordeel van deze techniek is drieledig. Ten eerste kan de groeve niet meer uitslijten en dus blijft de knieschijf op zijn plaats zitten.Ten tweede moet bij de oude operatie de groeve uitgediept worden. Hierbij gaat het kraakbeen vaak verloren en dat betekend dat de knieschijf over een rauwe ondergrond heen en weer schuift wat toch pijnlijk is. Bij techniek 3 blijft al het aanwezige kraakbeen echter gewoon intact. En ten derde blijken de honden na deze operatie ongelofelijk snel te herstellen. De eerst paar dagen tot een week gebruiken ze de poot liever niet, maar daarna hebben ze de indruk dat alles weer als vanouds is. 

Deze nieuwe techniek wordt nu een aantal jaar met succes toegepast. En ook wij bieden, op onze praktijk deze techniek aan. Onze eerste succesvolle patienten hebben we al rond lopen.

Van de drie bovenste operatie technieken zijn de eerste en de laatste bij ons op de praktijk mogelijk. Omdat in het eerste geval er toch een grote kans bestaat dat de operatie na enige tijd opnieuw gedaan moet worden gaat ons advies uit naar de implantaat techniek (ridgestop techniek).

Heeft u een hond waarbij de knieschijf af en toe verplaatst, of heeft u een hond die af en toe met een van de twee achterpoten ineens omhoog loopt om hem een klein tijdje later gewoon weer neer te zetten, kom langs en laat ons uw hond helpen 010 2950530.